torstai 18. huhtikuuta 2019

Kombuchaa!


Olin kiirastorstaina kurssilla, jossa opeteltiin tekemään kompuchaa, tuota trendikästä juomaa, joka on kaikkien huulilla ja tuntuu loppuvan alituiseen kaupan hyllyiltä. Opettajana toimi Maaseutuyhdistys Sydänlangan Jussi Sinkkonen ja hänen oppejaan tuon tässä esille. Itse alan laajentamaan kokemuksiani nyt.

Sisimmältäänhän kompucha on kaikessa yksinkertaisuudessaan teestä ja sokerista käymisen avulla valmistettua juomaa ja lopputuloksena on terveellinen hiilihapollinen juoma, jonka juuret ovat 2000 vuoden takaa Aasiasta. Jotta tee ja sokeri saadaan käymään, tarvitaan ihan oikea sieni, joka on muodostunut bakteeriviljelmästä. Tämä viljelmä sitten kasvaa tässä nesteessä ja sitä voi jakaa siitä myös toisille innokkaille kokkaajille.

Kombuchalla on todettu olevan hyödyllisiä terveysvaikutuksia, mutta tarkkaan ei sitä ole pystytty todistamaan. Kuitenkin juoman sisältämät hiilihydraatit, probiootit, vahvistavat suoliston omaa bakteerikantaa ja tämän pitäisi auttaa erilaisissa vatsa- ja suolisto-oireissa. Ohessa on linkki Hyvä Terveys-lehden sivustolle, jossa kerrotaan näiden probioottien hyödyistä elimistölle
Probiootit suojaavat sairauksilta

Nuorisohan on ottanut kombuchan omakseen ja se onkin korvannut heillä kokiksen ja energiajuomien käytön. Hyvä niin!

Kompuchan yksinkertainen resepti on 2 litraa vettä, 4-5 rkl mustaa teetä (toki muukin tee käy), 1,5 dl sokeria ja näistä valmistetaan ensin tee, joka siivilöidään, lisätään sokeri ja jäähdytetään. Sen jälkeen joukkoon lisätään 2 dl valmista kompuchaa (sisältäen palan kompuchaemoa) aikaansaamaan käyminen.

Lasipurkki peitetään palalla kangasta ja annetaan käydä pimeässä ja huoneenlämmössä noin kaksi viikkoa. Jos kompucha on sen jälkeen riittävän hapanta,  juoman voi pullottaa lasipulloihin. Pullojen kannattaa antaa käydä vielä muutaman päivän ajan huoneenlämmössä ja vasta sitten ne siirretään kylmään ja sielläkin niiden kannattaa antaa tekeytyä ainakin viikon verran. Ei siis mitään todella nopeaa puuhaa. Valmis kompucha säilyy sitten viileässä kuukausia. Jos sitä ei juoda ennen sitä!

Kombuchan voi maustaa vielä ennen pullotusta. Maustaminen onnistuu, kun siivilöit valmiin juoman toiseen puhtaaseen lasipurkkiin ja lisäät joukkoon  raparperinpaloja, mustaherukan lehtiä tai vaikkapa valmista mehua. Näiden annetaan vielä muhia ja maustua se viikko ja sitten juoma pulloon tiiviin sihdin kautta.Tässä kuva kombucha-juomastani tällä hetkellä. Se tekeytyy pyyhkeen alla ja suojassa sen pari viikkoa. Valmista pitäisi tulla äitienpäivänaikoihin. Lapset tuskin malttavat odottaa!!

Kokemukset tästä kombuchan teosta jatkuvat sitten parin viikon päätä. Pysy kuulolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti