tiistai 16. huhtikuuta 2019

Lapinharakka risusta


Viime viikonloppuna pidin risulintukurssia Ylämyllyllä Liperissä. Mukana oli 9 innokasta risutaiteilijaa ja monenlaisia tipuja ja suurempiakin lintuja saatiin aikaiseksi.

Risulinnut ovat suosittuja ja monet niitä mielellään ripustaa puutarhaan ja parvekkeellekin. Risu materiaalina kestää hyvin säiden vaihtelua ja, vaikka rispaantumisen merkkejä vuosien kuluessa töihin ilmestyykin, ne ovat kuitenkin pitkäaikaisia koristeita.

Tein ohjeen, jolla sinäkin voit yllä olevan lapinharakan valmistaa. Tarvitset nipun tuoretta ja ohutta risua.Lisäksi oksasakset ja ohutta rautaista puolalankaa


Aivan ensimmäiseksi sinun pitää tehdä kaksi risupalloa, toinen niistä toimii linnun vatsana ja toinen päänä. Kieputat vain risua tyvipää edellä pallon muotoon; ihan kuin villalankaa laittaisit kerälle.


Tee sitten risuista ranteen paksuinen nippu ja sido nipun tyvipäästä n. 3 cm päästä kiinni. Avaa nippu ja työnnä tekemäsi risupallo sen sisään ja asettele risut tasaisesti risupallon ympärille.Sido nippu nyt risupallon toisesta päästä kiinni ja siitä alkaa linnun kaula. Mikäli haluat tehdä pitkäkaulaisen linnun, jatka rautalangan kieputtamista ylöspäin ja voit tarvittaessa myös lisätä risuja, jos kaula ohenee liikaa. Jos teet lyhytkaulaisen linnun kuten minä, voit katkasta rautalangan.


Työnnä sitten pienempi risupallo taas risujen sisään ja muotoile risuista pää. Voit tässä vaiheessa vaikuttaa siihen, minne lintusi katselee. Sido vielä loput risut yhteen nokaksi ja lyhennä risut nokan pituiseksi. Itse tein tälläisen lyhytnokkaisen linnun. Kavenna nokan risunippu niin, että siitä tulee terävä. Voit vielä lisä risuja linnun vatsaan työntämällä risu tyvipää piiloon linnun vartaloon, jolloi saat tukevamman linnun ja linnulla on myös pidempi ja tuuheampi pyrstö. Sido vielä nämä lisäämäsi risut raulangalla kiinni samaan kohti pyrstössä kuin aiemmin.


Lävistin linnun parilla rautalangalla, jotta sain sen pysymään tukevasti narsissin kanssa risukorissa. Siinä se saa odotella kevään tuloa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti