sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Havukranssi jouluksi


Minulla on Tee itse havikoristeet pihamaallesi- kurssi Joensuun seudun kansalaisopistossa marraskuun 22.-23. päivä. Kurssia varten aloitin mallitöiden teon jo hyvissä ajoin ja kokeilin nyt sydämen muotoisen kranssin tekoa.

Havujakin löytyi kotoa. Olen sanonut, että joskus ihmettelen miesten tapaa toimia. Jos pihalla haravoidaan lehtiä, niin ne on toimitettava kompostikasaan traktorin kauhassa. Jos tarvitaan havuja haudoille vietäväksi, pitää kaataa pihasta kuusi. Tästä syystä minulla oli nyt sopivaa materiaalia kranssien tekemiseen!

Tämän kranssin pohjana käytin nyt pajua. Kovin itsepäisiä pajut olivatkin, ne eivät meinanneet millään muotoutua oikeaan muotoon, mutta tiiviillä rautalankakerroksella sain ne taltutettua. Tein aika ison kranssin, läpimittä oli varmaan n.50 cm. Toisinaan olen käyttänyt kranssin pohjana ihan sanomalehdestä taiteltua sivua; maalarinteipillä vain sivut teipataan kiinni tukevaksi pohjaksi. Hyvä tulee niinkin.


Sitten vain rautalangalla sitomaan havukimput pohjaan kiinni. Aloitin alhaalta ja tein molemmat sivut erikseen. Rusetti peittämään yhtymäkohtaa ja pari kuusen käpyä koristeeksi. Ei mitään liikaa tällä kertaa.

Tällä pohjalla jatketaan. Kotipihan havut ovat vähissä, mutta onneksi muutama savotta näkyy olevan meneillään lähistöllä, joten materiaalia on luvassa. Pitäisi tehdä ainakin havuköynös käsityömyymälän oven eteen.

1 kommentti: