torstai 17. joulukuuta 2020

Joulukranssi kuuluu jouluun

 


Joulu ei tunnu joululta ilman havuista kranssia ovessa. Sen verran pitää joka vuosi ennen joulua ahertaa. Teen kransseja myöskin myyntiin ja melkoisen vakio asiakaskuntakin on jo olemassa.

Teen kranssin aina pajupohjaan. Muutama notkea ja suora pajunoksa vain kiepiksi ja pohja on valmis. Laitan kransseihin tietenkin kuusenhavua, mutta myös katajan ja männyn oksia. Ne tuovat tuuheutta ja pyöreyttä monestikin tasapaksuiseen ja latteaan kuusen havuun, Joskus käytän vielä lisäksi mustikanvarpua, puolukanlehtiä ja riidenliekoa.


Sidon pienia havunippuja kranssipohjaan kiinni ohuella rautalangalla. Yksi nippu ulkoreunaan, yksi keskelle ja yksi sisäreunaan. Näin edetään pikkuhiljaa siten, että pohja tulee täyteen. Alku- ja loppupään yhtymäkohdassa kannattaa kiinnittää tuuheitä havunippuja aivan loppuun saakka, jotta ulkoapäin ei erota, missä lopetuskohta kranssissa on.

Sitten vain koristelemaan. Käytän mielellään sekä kuusen- ja männynkäpyjä koristeina. Usein kyllä maalaan niitä joko kultamaalilla tai sitten valkeiksi. Ja iso rusetti pitää tietysti olla.

Ohessa vielä kuvia täksi jouluksi tekemistäni kransseista


2 kommenttia: