sunnuntai 26. toukokuuta 2019

Ekologisempaa siivousta
Olin lauantaina  Kohti luonnollisempaa elämää viikonlopussa Olo Centre- nimisessä keskuksessa, joka sijaitsee Enonkoskella lähellä Koloveden kansallispuistoa. Olo-keskus on nuoren parinkunnan ylläpitämä vanha koulu, jonka he ovat ostaneet noin vuosi sitten ja restauroineet sen yrityskäyttöön tarjoten mm. kurssi-, ateria- ja majoituspalveluja. Heillä on myös residenssihuone taitelijoita varten  ja sekin oli nyt ollut toukokuun ajan käytössä. Kannattaa käydä tutustumassa tähän heidän Olo-keskukseensa ja sen tarjoamiin kursseihin yrityksen  nettisivujensa kautta Olo Centre. Sieltä löytyy myös kuvia tästä vanhasta koulusta, sillä nämä kuvat jäivät minulta ottamattaLounaalla saimme kasvisruokaa; metsäsienirisottoa, parsaa, hapatettua porkkanarastetta ja viheryrttisalaattia. Jälkiruuaksi oli mustikkakukkoa. Maistui!


Tutustuimme lauantaina ekologiseen siivoukseen joensuulaisen Jenni Örnin johdolla. Ekologisten pesuaineiden teko osoittautui todella helpoksi, niiden tekeminen oli hauskaa ja edullistakin se on. Ruokakaupan tarvikkeet etikka ja ruokasooda ovat tehokkaita ja turvallisia välineitä itsetehdyn saippuan lisäksi kodin siivoukseen. Aivan turhaan käytämme kaikenlaisia koviakin myrkkyjä sisältäviä aineita  puhumattakaan siitä, että kovinkaan monia erilaista ainetta siivoamiseen tarvittaisiin.

Teimme saippuaa yhdistämällä vettä, lipeää, oliiviöljyä ja kookosrasvaa. Pesupommeja niin astaianpesukoneeseen kuin wc-pöntön puhdistamiseen syntyi ruokasoodan, sitruunahapon ja erilaisten eteeristen öljyjen yhdistelmänä. Pyykkietikkaa ei kannata ostaa kalliilla hinnalla kaupasta vaan sitä voi tehdä helposti itse sekoittamalla vettä ja etikkaa.

Yleispesuaine syntyi raastamalla itsetehtyä saippuaa raastinraudalla ja lisäämällä tähän raasteeseen lämmintä vettä ja hieman ruokasoodaa

Ja kaiken hyvän lisäksi kaikki nämä itsetehdyt tuotteet voi laittaa kierrätettyihin lasipurkkeihin ja -pulloihin ja liimata niihin kauniit etiketit. Näin vältytään myös turhien muovipullojen käytöltä ja suosimme kierrätettäviä pakkausmateriaalejaKurssi oli innostava. Tosin kovin montaa se ei kiinnostanut, koska osallistujia oli vain seitsemän. Konetiskitabletit ehdin kokeilla jo tänä aamuna ja puhdasta tuli. Tosin kovin likaisia astioita ne eivät kurssin opettajan mukaan puhdista ja astiat on syytä esipestä ennen koneeseen laittoa. Mutta meillä toimi, joten näillä mennään. Varsinkin konetiskitabletit sisältävät kaupasta ostettuina todella myrkyllisiäkin aineita ja voi vain kuvitella, mitä elimistö sanoo, jos niiden jäämiä jää astioihin. Varsinkin kaikki muoviastiat ovat kovin huokoisia.

Mutta tästä kurssista tulee lisää postauksia, joten pysyhän kuulolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti