perjantai 10. toukokuuta 2019

Villiyrtit nyt parhaimmillaan; vuohenputkipasteijat maistuivat #villiyrttiruokahaasteVilliyrttikausi on aluillaan! Lähiympäristön kasveja voi hyvin kerätä syötäväksi! Kasveja kannattaa kuitenkin kerätä vähän syrjemmältä ja ei  aivan vilkkaimman koiranulkoilutusreitin tai tien vierestä. Mukaan kannattaa napata kori tai pussi, sakset ja hanskat. Kerää herkullisimman näköiset yksilöt sieltä täältä valikoiden, jotta kasvusto pysyy elinvoimaisena

Keräsin tänään vuohenputkea ja nokkosta. Vuohenputkea voi käyttää  vaikka piirakassa tai salaatissa. Nokkosesta saa puolestaan herkullista keittoa ja sitä voi lisätä vaikkapa ohukaistaikinaan. 
Villiyrtit ovat parhaimmillaan nuorina, niinpä niiden paras satokausi on touko-kesäkuussa. Joten nyt kannattaa pitää silmät auki ja pussi mukana ulkoillessa! 

Tänä kesänä villiruokakauteni käynnistyi vuohenputkella. Vuohenputki on sitkeä rikkaruoho ja varmaan jokaisen puutarhasta sitä löytyy. Se on vaikea hävitettävä ja lisääntyy katkenneiden maavarsiensa kautta tehokkaasti.


Vuohenputken parhaat tuntomerkit ovat, että sen lehdet ovat kahteen kertaan kolmisormiset. Tämä tarkoittaa sitä, että lehti jakautuu kolmeen osaan, joista kukin jakaantuu kolmeen lehdykkään.  Toinen hyvä tunnistuskeino on se, että varsi on selkeästi kourumainen ja varren tyvessä on punertavaa. Vuohenputken kasvusto on yleensä hyvin tiheää. Maku on parhaimmillaan silloin, kun lehdet kerätään vaaleanvihreinä ja vielä hiukan suppuisina. Eli juuri nyt! Niiden maku muistuttaa hieman porkkanaa ja selleriäkin. Vihersalaateissa se on todella maukas yhdistettynä vaikkapa varhaiskaalin kanssa.
'

Tein vuohenputkesta pasteijoita, joihin lisäsin hieman kuivattuja suppilovahveroita, joita kotoa vielä löytyy. Mausteeksi ruohosipulia ja tomaattia. Kaikki aineet pannulle pilkottuna, vähän voita ja öljyä sekaan ja kuumennetaan sellaiset 4-5 min. Ei sen pidempään. Jääkaapissa oli vielä yrttituorejuustoa ja lisäsin nokareen sitä vuohenputki-sieni-tomaatti-sipuli- sekoituksen päälle.
Voitaikinalevyt laitoin puoliksi, toiseen levitin täytteen ja toisen puolikkaan laitoin katoksi. Tiukasti kiinni ja vähän kanamunalla voitelua lopuksi. Kuumaan uuniin 200 asteeseen ja hyvää tuli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti